Written by 17:13 Hereze, Ogledi

Ivana Zlatarić: Zašto je pokrenuta Heretica?

Ideja o pokretanju Heretice nametnula mi se gotovo isključivo iz potrebe, točnije, nekoliko različitih vrsta potrebe: potrebe za čitanjem određene tematike u hrvatskom medijskom prostoru, potrebe za okupljanjem snažnih pojedinaca koji se ne uklapaju u mainstream narativ promišljanja stvarnosti te na kraju potrebe za stvaranjem ozračja slobode – slobode mišljenja i govora, a koje je pomalo zagušeno u javnom prostoru ove zemlje.

Mnogo je sitnih, naoko nepovezanih događaja doprinijelo toj ideji. Pojavom društvenih mreža u javnosti su se snažnije i manje kontrolirano mogla čuti mišljenja koja su daleko izvan okvira općeprihvaćenog diskursa te je time na test dovedena sloboda izražavanja koju, načelno, svi imamo. Zbog banalnosti kao što su različiti ukusi u glazbi ili nekim vrijednostima pojedinci su postavljeni na stup srama, prijetilo im se otkazom, a sjećamo se i kako se novinare privodilo jer su koristili neprimjerene izraze. Uvijek se vodim onim da je riječ, ma kako gruba bila, na kraju dana ipak samo riječ – može zaboljeti, ali se vrlo lako od nje odmaknuti barem danas u digitalnom dobu gdje sami kontroliramo s kim i koliko komuniciramo.

Pretplatite se na naš newsletter!

Možda ste i vi sami željeli mnogo puta progovoriti o nekoj temi pa ste se već unaprijed autocenzurirali jer ne želite imati hordu aktivista na svom vratu i bojite se mogućih posljedica. Dok god je tome tako, ne živimo u istinski slobodnom društvu. Heretica je zamišljena kao platforma neovisnih autora koji, svaki na svoj način, govore o temama koje smatraju važnima za društvo i zajednicu. Mnogi od naših autora međusobno ne dijele nikakve sličnosti. Dapače, možda su i svjetonazorski gledano na potpuno suprotnim krajevima spektra. Nisam ni sama vjerovala da će biti moguće pomiriti tolike razlike, no svejedno smo pokušali i na moju veliku sreću – pokazalo se to uspješnim. Na kraju dana, čini se, ljudi se ipak više dijele po tome koliko su tolerantni na drugačije od sebe od toga kakve su njihove privatne vrijednosti i stavovi. Ne zaboravimo, sloboda podrazumijeva i odgovornost za ono izrečeno – svaka misao mora moći biti dovedena u pitanje, a mi smo jedino istinski tolerantni onda kada i drugima dopuštamo drugačije mišljenje od našeg.

“If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.”

― George Orwell

Moram priznati da se niti sama ne slažem, a niti ostatak uredničkog tima, sa svim tekstovima koje objavljujemo. Jedini kriterij pri izboru sadržaja su nam kvaliteta i relevantnost teme, a sve ostalo je sporedno. Imamo tu sreću da iza nas ne stoje velike strukture, politika niti išta slično tome i koliko god nam radi toga bilo teško samostalno sve gurati, neprocjenjiv je osjećaj slobode u kreativnosti i slobode izričaja koje nam takva pozicija omogućuje.

Ako se slažete s idejom koja stoji iza ovog portala i želite nas čitati i dalje pozivamo vas da se pridružite našoj zajednici kroz pretplatu na Patreonu i tako osigurate opstojnost Heretice i u budućnosti. Ono što vam mogu obećati jest da imamo velike planove za dalje, gradit ćemo bazu autora, organizirati druženja, tematske seminare i radionice, a i nagrađivati vjerne fanove knjigama i drugim korisnim sadržajima.

Čitajte nas i dalje, nećemo vas razočarati.

Ivana Zlatarić,
glavna urednica

Podržite nas na Patreonu!

Last modified: 14. 5. 2021.
Close