O nama

O portalu

Portal Heretica otvoren je s ciljem otvaranja rasprave o temama od širokog društvenog značaja, a o kojima ne postoji jasan društveni konsenzus ili su predmet kontroverzi i ideoloških razilaženja. Ideja je okupiti značajne predstavnike akademske zajednice, gospodarskog i političkog života zemlje koji su utjecajni u svojim sredinama i krugovima interesa te ih angažirati u pripremi autorskih tekstova, kolumni, osvrta i predstavljanja svojih radova na portalu.

Zašto “heretica”?

Hereza ili krivovjerje odmak je od ustaljenih vjerovanja i doktrina. S obzirom da se u modernom društvu 21. stoljeća sve ono što je općeprihvaćeno kao dobro i poželjno odmiče od tradicije i konzervativnih vrijednosti, biti konzervativan i kritički promišljati svijet oko sebe danas je heretično.Tome svjedoče i brojni primjeri uništavanja časti neistomišljenicima s raznim smear kampanjama, pri čemu je jedan od najpoznatijih slučajeva sigurno onaj dr. Watsona kojem su oduzete počasti i koji je potom prodao Nobelovu nagradu koju je primio za otkriće strukture molekule DNA zbog politički nekorektnih stavova koje je iznosio u javnost. Neprihvaćanje nametnutog narativa političke korektnosti u današnje je vrijeme najveća zamisliva hereza stoga smo za portal odabrali naziv Heretica.

Teme koje pokrivamo

Na portalu će biti obrađene teme iz područja kritike društva i kulture te znanstveni osvrti na aktualna pitanja iz područja neurobiologije, energetike, fizike, medicine, antropologije, teologije, filozofije religije, političkih znanosti, sociologije, povijesti umjetnosti i drugih srodnih disciplina. Također, naši će autori kritički analizirati filmove, serije, knjige, eseje i druga ostvarenja iz područja svjetske i domaće književnosti i filmske umjetnosti te nastojati na zanimljiv način čitateljima približiti poznata djela na drugačiji način.

Uredništvo

Ivana Zlatarić, glavna urednica i osnivačica
izlatarici@gmail.com

Ivan Markota, urednik i lektor

Želite pisati za Hereticu?

Prijedloge ili nacrte tekstova pošaljite na heretica.hr@gmail.com i ubrzo ćemo vam se javiti.

(Visited 2.553 times, 1 visits today)
Last modified: 13. 4. 2020.

Comments are closed.

Close